lauantai 23. elokuuta 2014

Lapsiperheen toimeentulo

Aihe on meille ainakin ajankohtainen juuri nyt, koska minäkin jatkan taas opintoja ja Juha aloittaa oppisopimuksella lokakuussa.

Jotkut lapsiperheet pärjääväy mainiosti rahallisesti, vaikka aina leikkaillaan lapsilisiä sun muuta,toiset saavat venyttää penniä koko ajan ja viimeiset tipahtavat siihen väliin. Me kuulutaan noihin viimeisiin. Tietysti kaikki riippuu niin monesta asiasta,että ketään ei voi vertailla keskenään, kaikkien perheiden elämän tilanne on eri.

Itse kotona pojan kanssa ollessani en stressannut näin paljoa rahatilanteesta, vaikka eihän sitä suuria rahoja nähnyt, mutta silti jäi myös jotain itsellekin käyttöön vuokran ja ruokien ja pakollisten asioiden jälkeen( ja kyllä lapsilisästä saa myös Joel osansa). No nykyään tilanne on ihan eri, koska minä olen opiskelija ja tulot on se mukaisetkin ja tulen saamaan ainoastaan opintotukea ns. omana rahana ja sekin on varmaan vähän päälle 200€ ja asumistuki tulee, mutta se menee automaattisesti heti vuokraan kun itselleni sen saan. Luulen kyllä,että se vähäinen opintotuki mitä tulen saamaan ei jää ilahduttamaan minua vaan siirtyy meidän perheen menoihin. Toisinsanoen paljon paremmin tulin toimeen poikaa kotona hoitaessani, koska en saa kodinhoidontukeakaan opiskelijana + poika on kunnallisessa hoidossa.

Mielestäni siis kelan systeemi on huono ja joku tuki kyllä kelpaisi ja pariin otteeseen olen miettinyt kyllä olisiko ollut parempi elellä kotona edes hitusen varakkaampana. No koulu käydään silti loppuun nyt, koska ei tässä sentään sillan alla tarvitse asua.

Toimeen siis keskivertoisesti tullaan..ei tarvitse venyttää penniä, mutta ei voi myöskään mitään extempore hankintoja tehdä. Jospa me omillamme pärjättäisiin koko opiskeluaika ettei sossun luukulla tarvitsisi käydä anelemassa rahaa. En siis pidän KETÄÄN huonona jos apua  sosiaalitoimelta saa, koska niin kuin sanoin kaikilla on eri tilanteet ja aina ei ole helppoa, mutta minä toivon,että meidän perhe pärjää ilman.

Jos herätti mielipiteitä ja ajatuksia teissä niin eikun kommentoimaan, koska näistäkin tuki asioista kaikilla on varmasti omat näkökantansa. Minun varmaan tuli selväksi,että paremminkin voisi olla.

4 kommenttia :

  1. Ettekö saa mitään hoitotukea? Mielestäni kunnalliseenkin hoitoon on mahdollisuus saada kelalta jotain tukea?
    T. Niia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuulemma kun on kunnallinen niin saa ja sano,että sosiaalitoimelta voi pyytää, mutta kela ei anna ;o minäkin olin siinä käsityksessä,että sais jotain .

      Poista
    2. Okei. Tosi outoa.
      Itse saadaan kuitenkin joustavaa hoitorahaa kun omat työviikot ei ylitä 30 tuntia. Hassua että työssäkäyvä saa tukea kunnalliseenkin hoitoon mutta opiskelija ei! :/
      Niia

      Poista
  2. Pitää varmaan vielä selvitellä onko mitään tukea mahdollisuus saada :/ no ei siinä mitään jos ei saa mutta kyllähän se vähän helpottais jos olis joku hoitoraha..minäkin oon tuosta joustavasta lukenu ja mietin oisko meillä oikeutta siihen.

    VastaaPoista